Uw eigen verhaal

Tijdens het schrijven van dit boek doken steeds meer verhalen op over de Afro-Amerikaanse bevrijders in ons land. Het was niet mogelijk om die in de context van dit boek op te nemen. Heeft u ook een verhaal, dan kunt u dat hier (klik) inzenden.

De webredactie beslist welke verhalen geplaatst zullen worden, ze te redigeren en in te korten. Vermeld uw telefoonnummer, zodat we eventueel contact met u kunnen opnemen. Voeg vooral foto's toe, zo mogelijk met beschrijving locatie en naam van de fotograaf.

P.J. Bijsmans

Jos Bijsmans stuurde als eerste naar aanleiding van het boek een verhaal in om op deze site te plaatsen. Daarnaast hebben verschillende personen me de afgelopen maanden verhalen verteld - al dan niet overgeleverd door een ouder of kennis - over ontmoetingen met zwarte Amerikaanse soldaten tijdens de laatste maanden van de oorlog. Een paar van die verhalen gaan over gekleurde 'bevrijdingskinderen', kinderen van een Afro-Amerikaanse soldaat en een Nederlandse vrouw. De overeenkomst in die verhalen is de problematische jeugd en moeizame acceptatie die deze kinderen hadden in de destijds nog volledige 'witte' samenleving. Zodra de betrokken mensen dat willen worden deze verhalen zorgvuldig opgetekend en op deze site geplaatst.

"Mijn Vader P.J. Bijsmans vertelde mij het volgende verhaal. In de winter 1944 /1945 was het Amerikaanse leger bezig met de aanvoer van munitie voor de opmars naar Duitsland. Deze werd in kisten langs de weg opgestapeld. het ging om enorme hoeveelheden. Dit werd bewaakt door merendeels zwarte soldaten. Op een Zondag toen mijn vader terug kwam uit de kerk (Heerlerbaan Heerlen) dook een Duits gevechtsvliegtuig omlaag om de voorraden te beschieten. Iedereen zocht dekking behalve een zwarte soldaat die met een machinegeweer het vliegtuig beschoot. Hij wist het vliegtuig dusdanig te raken dat het enkele kilometers verder neerstortte. Het vliegtuig had zelf geen schade kunnen berokkenen. Mijn vader (zelf soldaat in de meidagen 1940) was zeer onder de indruk van die onverschrokken soldaat."

Pieter Huijskens: Een eigen ervaring met het kleurlingenprobleem in Amerika

"In 1950 werd ik met enige collega's door de Koninklijke Luchtmacht uitgezonden naar de Verenigde Staten om een opleiding te volgen bij de US Air Force op de vliegbasis Lowry Air Force Base, Denver Colorado. Harry S. Truman, de toenmalige president van de USA , was de president die een einde maakte aan gescheiden legering van kleurlingen en blanken in de krijgsmacht.

In de barak waar wij gelegerd waren sliepen dus blanken en zwarten. Die zwarten werden door de blanken volkomen genegeerd. Met een van die negers maakte ik kennis en heb op de rand van zijn bed een goed gesprek met hem gevoerd. Kort daarop werd ik door enkele blanken apart genomen en werd mij duidelijk gemaakt dat mijn contact met negers door hen niet op prijs werd gesteld. Dat had nog een staartje. Op een late avond, ik lag toen al in mijn krib, werd ik door een dronkaard van het groepje met bed en al omver gekanteld. De barak oudste heeft daar melding van gemaakt en op een gegeven moment moest ook ik bij de Squadron Commandant komen om de zaak uit te leggen. De betrokkene heeft toen een flinke douw gekregen en daarmee behoorde dat incident weer tot het verleden.

Die kleurlingen kwestie speelde toen erg sterk in Amerika. Met een Amerikaanse klasgenoot heb ik daar nog hele discussies over gehad. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het nog zo dat kleurlingen in principe niet waren bewapend en overwegend ongewapende diensten verrichtten. Kleurlingen werden niet vertrouwd en gevreesd. Ook in mijn Engelse tijd tijdens de oorlog bij de Royal Air Force heb ik die gescheiden huisvesting meegemaakt. Toen betrof het Jamaicaanse leden van de RAF die in aparte barakken waren gelegerd."

Huub Schepers

Huub Schepers (69) is een bevrijdingskind, een van de naar schatting zeven tot tienduizend in Nederland. Zijn vader was een Amerikaanse militair, zijn moeder had al een gezin met een ander. Schepers sprak met auteur Mieke Kirkels en deed ook zijn verhaal aan De Volkskrant. 'Er ligt een sluier over mijn leven.' Het artikel in De Volkskrant is hieronder in twee delen terug te lezen.

De Volkskrant Deel 1 | Deel 2

Bestel het boek!

U kunt het boek Van Alabama naar Margraten bestellen via de website. U betaalt € 19,95 per boek (exclusief verzendkosten van € 4,00, ongeacht het aantal boeken). Klik hier om het boek te bestellen. U kunt het boek ook aanschaffen bij een van deze verkooppunten.

Contact

E-mail
info@vanalabamanaarmargraten.nl

Postadres
Van Alabama naar Margraten
Postbus 22
6269 ZG Margraten

Anderen over het boek

"Jeff Wiggins - een van de 900.000 zwarte Amerikaanse soldaten die meehielpen Europa te bevrijden. In dit boek leren we hem kennen. En zijn bestaan in een op discriminatie gebaseerd leger. En zijn loodzware werk: gedode makkers begraven in Margraten.

- Ad van Liempt