De eerste reacties op het boek

Gepubliceerd: maandag 08 september 2014

De eerste reacties op het boek Van Alabama naar Margraten, geschreven door Mieke Kirkels, zijn lovend. Lees op deze pagina onder meer de reacties van Ad van Liempt en Jacques Vriens.

"Jeff Wiggins, een zwarte man, geboren en getogen in Alabama, heeft op zestienjarige leeftijd het lot in eigen hand genomen. De discriminatie en segregatie die in zijn wereld een onderdeel van het dagelijks leven vormen, neemt hij niet langer voor lief. Wilskracht, doorzettingsvermogen én zelfbewustzijn vormen de rode draad in de levensloop van Jeff, die zijn eigen American dream creëert: van grafdelver op de Amerikaanse begraafplaats in Margraten tot leraar en ere-doctor. Met hart en ziel zet hij zich in voor gelijkberechtiging van de zwarte Amerikanen. Een ontroerend en indrukwekkend verhaal."
Frans Roebroeks
Regionaal Historisch Centrum Limburg

"Het incasseringsvermogen van Jefferson Wiggins en zijn zwarte leger in de Tweede Wereldoorlog hebben onmiskenbaar bijgedragen tot verkregen vrijheden voor de Afro-Amerikanen. De prachtige geschiedschrijving in Van Alabama naar Margraten geeft tevens de pijn weer die voor nazaten van tot slaafgemaakten heden ten dage nog steeds voelbaar is."
mr. Joyce Overdijk-Francis
voormalig bestuurslid Landelijk Bureau Racismebestrijding (LBR)
vice-voorzitter Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee)

"Jeff Wiggins - een van de 900.000 zwarte Amerikaanse soldaten die meehielpen Europa te bevrijden. In dit boek leren we hem kennen. En zijn bestaan in een op discriminatie gebaseerd leger. En zijn loodzware werk: gedode makkers begraven in Margraten." 
Ad van Liempt, auteur

"Een petite histoire die nog lang nagalmt. Dit indrukwekkende boek vertelt het verhaal van één van de meer dan een miljoen zwarte Amerikanen die meededen aan de Tweede Wereldoorlog. Zij zetten zich in voor Franklin Roosevelt's 'Four Freedoms, everywhere in the world' terwijl zij deze vrijheden zelf niet genoten. Ik zal de ontmoeting van hoofdpersoon Jeff Wiggins met een Française vlak na D-Day niet licht vergeten: zij probeerde hem uit te leggen wat het betekent om je vrijheid te verliezen, terwijl hij besefte deze vrijheid nooit gehad te hebben. Het is het verhaal van een grafdelver en zijn bataljon, maar ook van een strijd die nog lang niet voorbij is. Geschreven met oog voor detail, tegen de achtergrond van de 20ste-eeuwse geschiedenis van segregatie. Een echte aanrader!"
prof. Barbara M. Oomen
decaan University College Roosevelt in Middelburg

"Het is fascinerend om te lezen hoe Jeff Wiggins door de oorlog zich steeds meer bewust werd van de grote verschillen tussen blank en zwart. En met hem mee te leven op de stranden van Normandië en later als grafdelver op het oorlogskerkhof in Margraten. Maar het is geen verhaal geworden van een verbitterde man. Of zoals hij zelf zegt: "Ieder van ons heeft een plaats in de geschiedenis. En we moeten volgende generaties laten weten wat de geschiedenis met ons gedaan heeft." 
Jacques Vriens, auteur van het jeugdboek Oorlogsgeheimen

Bestel het boek!

U kunt het boek Van Alabama naar Margraten bestellen via de website. U betaalt € 19,95 per boek (exclusief verzendkosten van € 4,00, ongeacht het aantal boeken). Klik hier om het boek te bestellen. U kunt het boek ook aanschaffen bij een van deze verkooppunten.

Contact

E-mail
info@vanalabamanaarmargraten.nl

Postadres
Van Alabama naar Margraten
Postbus 22
6269 ZG Margraten

Anderen over het boek

"Een petite histoire die nog lang nagalmt. Dit indrukwekkende boek vertelt het verhaal van één van de meer dan een miljoen zwarte Amerikanen die meededen aan de Tweede Wereldoorlog. [...] Geschreven met oog voor detail, tegen de achtergrond van de 20ste-eeuwse geschiedenis van segregatie. Een echte aanrader!"

- prof. Barbara M. Oomen