De dood kent geen kleur

Gepubliceerd: dinsdag 09 september 2014

Op de Amerikaanse oorlogsbegraafplaats in Margraten zijn zwarte en blanke soldaten naast elkaar begraven. Hoe gesegregeerd het Amerikaanse leger destijds ook was, op de begraafplaats is er geen onderscheid gemaakt. De dood kent geen kleur. In Margraten liggen meer dan achtduizend gesneuvelde soldaten uit de Tweede Wereldoorlog. Onlangs werd bekend dat circa 155 van hen Afro-Amerikanen waren. Begin 1945 oefenden Afro-Amerikaanse vrijwilligers gevechtsfuncties uit. Er was een tekort aan manschappen ontstaan door de vele gesneuvelde –blanke- infanteristen. Op een oproep voor vrijwilligers reageerden vooral Afro-Amerikanen. Van de '2221 negroe infantry volunteers' zijn er tientallen begraven in Margraten.

Opb banner 500x250 pix A versie 01In totaal 900.000 Afro-Amerikanen hielpen mee bij de bevrijding van Europa. Hun rol krijgt steeds meer aandacht in de geschiedschrijving, ook in Nederland.

In november verschijnt het boek Van Alabama naar Margraten - Herinneringen van grafdelver Jefferson Wiggins door Mieke Kirkels. Het geeft de ervaringen weer van een Afro-Amerikaan die bij de ondersteuningstroepen werkte. In 1944 begroef hij in Margraten wekenlang gesneuvelde blanke Amerikanen. Hij vertelt over zijn belevenissen in een leger dat een strenge scheiding kende tussen zwarte en blanke soldaten. Het boek zet de bijzondere verhalen en inzichten van Jeff Wiggins in een toegankelijk historisch kader. De deelname van Afro-Amerikanen aan de Tweede Wereldoorlog heeft grote invloed gehad op hun zelfbewustzijn. Dit heeft bijgedragen aan de opheffing van de rassenscheiding in de VS.

Mevrouw Kirkels leidde in 2008-2009 het oral history project Akkers van Margraten, onderdeel van het landelijk project Erfgoed van de oorlog/ooggetuigen verhalen. Uit dat project is een documentaire ontstaan waarin ooggetuigen vertellen over de aanleg van de Amerikaanse militaire begraafplaats in Margraten. Jeff Wiggins is een van de vertellers. Hij overleed op 9 januari 2013.

Bestel het boek!

U kunt het boek Van Alabama naar Margraten bestellen via de website. U betaalt € 19,95 per boek (exclusief verzendkosten van € 4,00, ongeacht het aantal boeken). Klik hier om het boek te bestellen. U kunt het boek ook aanschaffen bij een van deze verkooppunten.

Contact

E-mail
info@vanalabamanaarmargraten.nl

Postadres
Van Alabama naar Margraten
Postbus 22
6269 ZG Margraten

Anderen over het boek

"Wilskracht, doorzettingsvermogen én zelfbewustzijn vormen de rode draad in de levensloop van Jeff, die zijn eigen American dream creëert: van grafdelver op de Amerikaanse begraafplaats in Margraten tot leraar en ere-doctor. Met hart en ziel zet hij zich in voor gelijkberechtiging van de zwarte Amerikanen. Een ontroerend en indrukwekkend verhaal."

- Frans Roebroeks